utorok 11. júna 2013

Dvaja pápeži chcú blahorečenie Oscara Romera

Na Slovensku ho poznáme aj vďaka životopisnému filmu, ktorý vysielal už niekoľkokrát Televízia Lux. Salvádorský arcibiskup zastrelený počas omše, Oscar Romero. Kauzu jeho blahorečenia najprv pozastavili, ale ostatní dvaja pápeži ju „odblokovali“.

V týchto dňoch bolo zverejnené vyjadrenie kardinála Bergoglia z roku 2007 na adresu Romera. Rozpovedal ho pomocný biskup San Salvádoru Rosa Chávez, pre portugalský portál Fátima Missionária. „Istý salvádorský kňaz v roku 2007 počas zhromaždenia latinskoamerických biskupov (v brazílskej Aparecide) sa spýtal Bergoglia, čo si myslí o Romerovi. Ten odpovedal: Pre mňa je svätý a mučeník, keby som bol pápežom, kanonizoval by som ho.“

Mons. Oscar Romero, arcibiskup v San Salvádore, vystupoval ostro proti diktatúre vlády a porušovaniu ľudských práv. Keď sa mu vyhrážali smrťou, odmietol ochranku, pretože „pokiaľ nebudú chrániť aj môj ľud“, on to nemôže prijať. Zastrelili ho 24. marca 1980, priamo pri oltári, keď slúžil omšu.

Kauza jeho blahorečenia sa začala v roku 1997. Pápež Ján Pavol II. citoval jeho meno pri slávnosti nových mučeníkov počas Jubilea 2000. Po jubilejnom roku skúmala Kongregácia pre náuku viery, pod vtedajším vedením kardinála Ratzingera, Romerove kázne, príhovory a denník, a nenašla žiadne chyby ohľadom katolíckej náuky. No, ako uvádza taliansky vatikanista Andrea Tornilli na portáli vaticaninsider.it, kolumbijský kardinál Alfonso Lòpez Trujillo, ktorý bol konzultorom dotyčnej kongregácie, nebol naklonený pokračovaniu kauzy. A preto z Ratzingerovej kongregácie dostala Kongregácia pre kauzy svätých odporúčanie proces zastaviť.

Obrat nastal v roku 2007. Pápež Ratzinger dostal otázku o kauze Oscara Romera počas letu na apoštolskú návštevu do Brazílie. V lietadle odpovedal, že ho považuje „za veľkého svedka viery, muža veľkých kresťanských čností, ktorý pracoval pre pokoj a proti diktatúre“ a jeho smrť bola „svedectvom viery“. Benedikt XVI. tiež vysvetlil, že problémom bolo špekulovanie jednej „politickej strany“, ktorá chcela z neho urobiť svoju „zástavu“, a to by bolo nespravodlivé, dodal pápež Ratzinger a zakončil slovami: „Nepochybujem, že jeho osoba si zaslúži blahorečenie.“ Vatikanista Tornielli uvádza, že tieto posledné slová boli vynechané z oficiálneho znenia pápežových odpovedí na palube lietadla, hoci všetci prítomní novinári ich mali nahrané.

Tento rok, 22. apríla, sa s novým pápežom Bergogliom stretol aj postulátor Romerovej kauzy, biskup Vincenzo Paglia, predseda Pápežskej rady pre rodinu. Po stretnutí hneď oznámil, že pápež František si želá kauzu „odblokovať“.

Z toho, čo uviedol najnovšie biskup Rosa Chávez vychádza najavo, že už aj pápež Benedikt XVI. požiadal postulátora o odblokovanie kauzy, ale ten to vtedy nezverejnil. Definitívne povzbudenie prišlo od prvého latinskoamerického pápeža Bergoglia – Františka.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára