sobota 23. februára 2013

Lectio divina - 2. pôstna nedeľa - 24. 2. 2013

Evanjelium podľa Lukáša   Lk 9, 28b-36    (kompletné čítania)

Ježiš vzal so sebou Petra, Jána a Jakuba a vystúpil na vrch modliť sa. Ako sa modlil, zmenil sa vzhľad jeho tváre a jeho odev zažiaril belobou. A hľa, rozprávali sa s ním dvaja mužovia – boli to Mojžiš a Eliáš. Zjavili sa v sláve a hovorili o jeho odchode, ktorý sa mal uskutočniť v Jeruzaleme. Petra a tých, čo boli s ním, premohol spánok. A keď sa prebudili, videli jeho slávu a tých dvoch mužov, čo s ním stáli.
Keď od neho odchádzali, povedal Peter Ježišovi: „Učiteľ, dobre je nám tu. Urobme tri stánky: jeden tebe, jeden Mojžišovi a jeden Eliášovi.“ Nevedel, čo hovorí. Kým toto hovoril, utvoril sa oblak a zahalil ich. Keď vstúpili do oblaku, zmocnil sa ich strach.
A z oblaku zaznel hlas: „Toto je môj vyvolený Syn, počúvajte ho!“ A kým hlas doznel, ostal Ježiš sám.
Oni zmĺkli a v tých dňoch nehovorili nikomu o tom, čo videli.
(evanjelium si čítaj pomaly, pozorne, aj opakovane dva-tri krát)

Toto je môj vyvolený Syn, počúvajte ho!

Meditácia

Peter a jeho spoločníci boli unavení, no keď prekonali ospalosť, dostali na oplátku za námahu milosť vidieť Ježišovu slávu i Mojžišovu a Eliášovu svätosť. Pôstne obdobie nás pozýva byť pozorní, ako na vigíliu, bdelí a vnímaví, aby sme mohli spoznávať tajomstvo Krista. A keď dôjdeme k poznaniu Ježišovej identity, nemôžeme iné, len padnúť na kolená a hľadieť v tichu a prežívať nezabudnuteľné stretnutie s ním.

Modlitba

Pamätaj, že intímne momenty s Pánom sú absolútne nevyhnutné pre autentický kresťanský život. Pros Pána o dar modlitby.

Konanie

Otvor svoje srdce a svoj sluch Slovu, ktoré sa stalo telom a premenilo sa. Počúvaj pozorne, čo ti hovorí, dnes a vždy, a deň čo deň to ži.



Podľa: Palabra y Vida 2013, autor komentára kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára