štvrtok 7. februára 2013

Nápravný alebo výchovný pôst?

Zaužívanou predstavou o pôste je, že sa neje mäso, že sa treba odriekať nejakého zlozvyku, ísť na spoveď, niektorí si možno dajú predsavzatie s „nápravným“ účinkom, a iní k tomu pridajú aj účasť na pobožnosti krížovej cesty.



Pôstne obdobie chápe Katolícka cirkev predovšetkým ako čas prípravy na slávenie Veľkonočných sviatkov (Sacrosanctum Concilium, 109). Keďže sa však toto obdobie pravidelne opakuje, po mnohých rokoch sa zdá takmer pochopiteľné, že človek už nejako nehľadá zmysel tohto obdobia. No toto pochopiteľné sa pri troche rozmýšľania ukazuje ako lenivosť.

Existuje však aj iný prístup. Pôstne obdobie môže byť veľmi intenzívnym, silne prežitým časom, kedy človek cielene na sebe pracuje. Štyridsať dní. Tento čas dostáva osobitný rozmer práve v Roku viery. Pôst ako čas reálneho prehĺbenia osobne prežívanej viery.

Saleziánske vydavateľstvo Don Bosco v edícii Viera do vrecka ponúka tento mesiac brožúrku z pera nie neznámeho Mariána Gavendu, Svätosť pre každého. Spojenie tejto témy s obdobím pôstu sa zdá logické. Krátke zamyslenie vedie ale k odhaleniu rozporu. Zaužívaná predstava o prežívaní pôstu samozrejme smeruje ku svätosti, no je skôr nápravná: odriekať sa zlých zlozvykov, maškrtenia, fajčenia, televízie... Naprávať sa. Kresťanský život je však – aj podľa učenia Druhého vatikánskeho koncilu – povolanie ku svätosti. Je to skôr výchova, ktorú povzbudzuje pohľad na cieľ, než náprava, ktorú burcuje len pohľad dozadu. A všednosť pôstnych dní je takým reálnym prostredím, kde veriaci človek môže rásť v „bežnej“ svätosti.

Marián Gavenda v úvode do brožúrky Svätosť pre každého uvádza aj tento príbeh: „Katechétka sa na záver hodiny spýtala detí, či im je všetko jasné. Súhlasne pokyvkávali hlavou, len večný mudrlant Matúš sa ustarostene spýtal: Nie je mi jasné, či bol diabol párnokopytník, alebo nepárnokopytník.“ A autor dodáva: „Tento chlapec poukázal na dôležitú vec. Neraz sa aj v otázkach svätosti vŕtame v nepodstatných veciach, kritizujeme dávne legendy, odsudzujeme rôzne náboženské praktiky, ktorých význam sme nikdy poriadne nepochopili. A to podstatné nám uniká.“

Brožúrka Svätosť pre každého má, asi neplánovane, toľko strán koľko pôst dní. Jej zámer – hľadať, ako sa stať svätými uprostred každodenného života – ponúka jeden možný námet, ako pôst počas tohto Roka viery prežívať, ako prehĺbiť poznanie viery ale aj jej prax. Prax, ktorá môže výchovne pripraviť na kvalitnejšie prežitie Veľkej noci.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára