piatok 5. apríla 2013

Lídri dnešnej Cirkvi majú okrem viery aj profesionálne pozadie

Vo svete žije vyše 1,2 miliardy katolíkov. A ďalšie milióny kresťanov. Napriek všetkým slabostiam, títo ľudia nejakým spôsobom žijú život ovplyvnený Kristom. Ten poslal do sveta svojich apoštolov, aby viedli jeho ľud.

Moderný pojem líder označuje práve také osobnosti, ktoré vedú iných. Obrovské spoločenstvo kresťanov má pozoruhodne na začiatku tretieho tisícročia lídrov, ktorí sú relatívne mladí a aj kvalifikovane pripravení.

Rímsky biskup a hlava Katolíckej cirkvi pápež František má okrem kňazstva aj profesiu chemického technika. Do večného mesta Ríma priniesol okrem toho aj svoj charakter, a v ňom zabudovanú pokoru. Chronologicky je posledným zvoleným v zozname nových kresťanských lídrov 21. storočia.

 

Milión chaldejských katolíkov, najmä v Iraku, vedie katolícky patriarcha Louis Sako. Má doktorát z histórie na Sorbonskej univerzite. V Iraku spolupracoval s moslimskými lídrami na prevencii, aby tam nevypukol medzi-náboženský konflikt.

V Egypte žije veľké spoločenstvo koptských kresťanov. V januári si volili svojho „pápeža“. Stal sa ním Tawardos II. (na obrázku vľavo), ktorý má 60 rokov, vyštudoval farmáciu v Egypte a v Anglicku. Pred vysviackou viedol dokonca farmaceutickú firmu. Vo svojom pastoračnom úsilí sa zameriava na mladých koptských veriacich, aby ich formoval tak, žeby ich nezviedli radikálne náboženské skupiny.

Štvrtým „novým“ kresťanským lídrom je prímas Anglikánskej cirkvi, Justin Welby, arcibiskup Cantebury (na obrázku vpravo). Je otcom piatich detí a jedenásť rokov pracoval v petrolejárskom priemysle. Rozhodol sa stať sa anglikánskym kňazom, keď mu pri autonehode zomrelo jeho sedemmesačné dieťa. Je silne kritický voči finančnému sektoru pre jeho špekulatívne postupy.

V Libanone, ktorý v minulom roku navštívil pápež Benedikt XVI., žije veľká komunita maronitských katolíkov. Ich patriarcha Bechara Rai je šudoval právo a pracoval aj v rádiu. Zdôrazňuje úprimný dialóg s islamom, ako nevyhnutnú súčasť budúcnosti Blízkeho východu.

Chronologicky prvý na zozname je najmladší. Sviatoslav Shevchuk, arcibiskup ukrajinskej grécko-katolíckej cirkvi má iba 42 rokov. Štúdiá mu priniesli okrem iného aj znalosť ôsmych cudzích jazykov.

Do skupiny mladých lídrov kresťanských komunít vo svete patria aj nový patriarcha Koptskej katolíckej cirkvi, 57- ročný Ibrahim Isaac Sidrak, a rovnako pomerne mladý, 53-ročný arcibiskup Sýro-malabarských katolíkov v Indii, Baselius Cleemis.

Životné skúsenosti, zamestnanie, práca, medzinárodné a medzi náboženské skúsenosti sú to, čo charakterizuje vedúcich pastierov Kristovho stáda dnes. Táto skutočnosť nás vedie k uvažovaniu o viere, ktorá je vždy súčasťou konkrétneho života konkrétnej osoby. A v tejto konkrétnosti si Kristus pripravuje, formuje a vyberá pastierov pre svoju Cirkev. Vzdelanie a kultúrne zázemie sú pre kresťanov samozrejmou súčasťou života.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára