piatok 10. mája 2013

Blahoslavená otrokyňa „teta Františka“ vedela len ruženec

Bola afro-brazíslkou otrokyňou, a celý jej život bol kráčaním za slobodou. V sobotu 4. mája ju v Brazílii vyhlásili za blahoslavenú. Františka de Paula od Ježiša, známa ako Nha Chica, alebo jednoducho teta Františka.


Nemala priezvisko, lebo podľa zákona ako dieťa otrokyne priezvisko nedostala. Otcom bol asi vlastník farmy, kde jej mama pracovala. Bola úplnou analfabetkou. Mama ju naučila jedno – modliť sa ruženec. Ako dospievajúca potom mamu stratila. Pred smrťou jej zanechala iba odporúčanie milovať Ježiša a Máriu, a praktizovať lásku ku všetkým. Františka zostala celý život sama, napriek ponukám na manželstvo. Vo svojom chudobnom dome zhromažďovala denne ľudí k modlitbe. Postupne začali za ňou prichádzať mnohí chudobní, s prosbou o duchovnú radu. V istom momente sa teta Františka stala bohatou, lebo jej zosnulý brat jej zanechal veľký majetok. Do chudoby sa však vrátila veľmi rýchlo, všetko rozdala biednym, a jediné čo si ponechala, bola malá suma peňazí na stavbu kaplnky Nepoškvrnenej Panny Márie. Zomrela v roku 1895, ako vyše osemdesiat ročná. Pochovali ju v kaplnke, ktorú postavila. Ešte i dnes tam mnohí prichádzajú, aby hľadali prvú vnútornú slobodu v príklade života tejto blahoslavenej otrokyne Františky.

„Je to veľký dar pre Brazíliu od pápeža Františka. On, ako Latinskoameričan, pozná veľmi dobre dobrotu brazílskeho ľudu, jeho zbožnosť, lásku k Ježišovi a k evanjeliu života a radosti, ako aj mariánsku úctu i vernosť a lásku k Cirkvi, lásku k chudobným,“ povedal pre Vatikánsky rozhlas kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, ktorý v Baependi v Brazílii viedol slávnosť blahorečenia.

„Nha Chica bola ženou neprestajnej modlitby a svedectva viery v Kristovo milosrdenstvo voči duchovne i hmotne núdznym. Svedkovia jednohlasne hovoria, že sa veľa modlila a že mala vždy v rukách ruženec. Bola pokorná, nič nepripisovala svojej osobe, ale všetko Bohu a Panne Márii. Prosby veriacich kládla pred sochu Panny Márie,“ doplnil kardinál Amato.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára