štvrtok 2. mája 2013

Práca nás „pomazáva“ a robí nás podobnými Bohu, hovorí pápež František

Na sviatok svätého Jozefa, robotníka, a zároveň na začiatku mesiaca, ktorý je tradične zasvätený Panne Márii, sa pápež František pristavil pri týchto dvoch „postavách, ktoré sú tak dôležité pre Ježišov život, pre Cirkev i pre nás všetkých.“


Celé znenie generálnej audiencie pápeža Františka v stredu 1. mája 2013.

V katechéze rozvinul pápež dva body: prácu a kontempláciu Ježiša. Pápež okrem iného povedal:

...
Ježiš sa rodí a vyrastá v rodine, vo svätej Rodine, učí sa od Jozefa stolárskemu remeslu v nazaretskej dielni; zdieľa s ním prácu, námahu, spokojnosť, ale aj ťažkosti všedného dňa.
...
Kniha Genezis rozpráva, že Boh stvoril muža a ženu a zveril im úlohu naplniť zem a podmaniť si ju – čo neznamená len využívať ju, ale aj starať sa o ňu a chrániť ju, prejavovať jej starostlivosť svojou prácou (por. Gn 1,28; 2,15). Práca je súčasťou láskyplného Božieho plánu; sme povolaní, aby sme ochraňovali a starali sa o všetky dobrá stvoreného sveta – a týmto spôsobom sa aj my sami podieľame na stvoriteľskom diele! Práca je jedným zo základných prvkov dôstojnosti ľudskej osoby.


Práca, ak použijeme obrazné vyjadrenie, nás „pomazáva”, napĺňa dôstojnosťou; robí nás podobnými Bohu, ktorý pracoval a stále pracuje - neustále koná (por. Jn 5,17); práca nám dáva schopnosť starať sa o živobytie, o rodinu, prispievať k rastu svojho národa. Tu mi prichádzajú na myseľ mnohé ťažkosti, ktoré dnes v rozličných krajinách stretávajú svet práce a podnikania; myslím na mnohých, nielen na mladých, ktorí nemajú prácu, často kvôli prehnane ekonomickému vnímaniu spoločnosti, ktorá sa len egoisticky ženie za ziskom, a nedbá na kritériá sociálnej spravodlivosti.

Rád by som všetkých pozval k solidarite a tých, čo sú zodpovední za verejné veci, by som chcel povzbudiť, aby sa čo najviac snažili o vytváranie pracovných príležitostí; práve v tom spočíva starostlivosť o dôstojnosť osoby... A potom by som sa chcel obrátiť predovšetkým na vás, chlapci a dievčatá, drahí mladí: snažte sa plniť si svoje každodenné povinnosti, študijné či pracovné, ale aj povinnosti vyplývajúce zo vzťahu priateľstva: neváhajte pomáhať druhým! Vaša budúcnosť závisí aj od toho, ako dokážete prežiť tieto vzácne roky života.
...
Pridám ešte niekoľko slov ohľadom ďalšej súvislosti, ktorá mi leží na srdci čo sa týka práce: ide o tú prácu, ktorú by sme mohli definovať ako „otrockú” - ako prácu, ktorá zotročuje. Koľko ľudí po celom svete je dnes obeťami tohto druhu otroctva, v ktorom osoba slúži práci, namiesto toho, aby práca bola službou pre ľudí, pre ich dôstojnosť. Prosím bratov a sestry vo viere a všetkých mužov a ženy dobrej vôle, aby sa rozhodne postavili proti takému zaobchádzaniu s ľuďmi, ktoré je založené na „otrockej práci”.

Druhá vec, ktorú mám ešte na mysli: v tichu každodennej práce svätý Jozef a Panna Mária venovali pozornosť spoločnému cieľu: Ježišovi. Neúnavne a s láskou sprevádzali dospievanie Božieho Syna, ktorý sa pre nás stal človekom, premýšľajúc nad všetkým, čo sa dialo.
...
Aby sme mohli počúvať Pána, je treba naučiť sa ho kontemplovať, vnímať jeho neustálu prítomnosť v našom živote. Treba sa nám zastaviť a porozprávať sa s ním, dať mu priestor v modlitbe.
...
Odmalička nás rodičia učili, aby sme začínali a končili deň s modlitbou: to preto, aby nám sprostredkovali vnímanie toho, že Božie priateľstvo a jeho láska nás neustále sprevádzajú. Pamätajme viac na Pána počas každého z našich dní!
...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára