sobota 4. mája 2013

„Dobrý pápež“ sa zdôveril, ako pri ruženci myslí na celý svet

Na archívnom videu talianskej televízie Rai Tre sa dozvedáme, ako sa „dobrý pápež“, blahoslavený Ján XXIII., modlieval denne za všetky deti sveta. Ružencové tajomstvo spojil s realitou života. Vytvoril si vlastný štýl, ako zahrnul do modlitby každé novonarodené dieťa na svete.
V druhej časti krátkeho videa v taliančine vysvetľuje v jednoduchosti, že úloha pápeža sa neobmedzuje iba na kresťanov, či len na katolíkov. Blahoslavený pápež Ján XXIII. vo videu hovorí:

„Viete, je tu spôsob, pri modlitbe ruženca, ako pápež myslí na celý svet. Viete, ako pri tom myslím na deti, napríklad? Deti, nie iba deti katolíkov, alebo nekatolíkov, ale všetky deti. Keď sa modlím tretí desiatok, uvažujem o Ježišovi, ktorý sa narodil, zjavil sa ako dieťa, a vtedy začala tá veľká jednota božskosti a ľudskosti, neba a zeme... Ja tých desať Zdravasov obetujem za všetky deti, ktoré sa narodili za posledných 24 hodín, než som začal ruženec. Tak je to taká moja malá dôvernosť, hneď ako sa nejaké dieťa narodí, za to dieťa sa už pápež modlí.  Lebo verím, že niet nič krajšieho v rodine, než dieťatko, a tak je už dané, že aspoň jeden má to dieťa na mysli, ten ktorý má úlohu reprezentovať oficiálne tú jednotu človeka, duše s Bohom, a ten myslí na to dieťa v dobrom.
Čo iné chcete, aby som vám povedal? Je dôležitejšie pre toho, kto sa nachádza na mojom mieste, vedieť mlčať, než vedieť hovoriť. Hovoriť s mierou, zdvorilo, s úctou voči všetkým ostatným. Ale hovorí sa, že, no veď pápež reprezentuje vedenie Katolíckej cirkvi, aby sme to tak povedali. Lenže, samo o sebe, ak idete k podstate, ak veríte v evanjelium, a aj s úctou ku skúsenosti dvadsiatich storočí, nemôžeme poprieť, že úloha pápeža nie je ohraničená jedine na tých, ktorí sú kresťanského a osobitne katolíckeho vyznania. Ale jeho srdce sa musí otvoriť, rozšíriť, keďže reprezentuje nášho Pána Ježiša Krista, evidentne ho musí reprezentovať voči všetkým.“

V uvoľnenom štýle príhovoru, v jednoduchých slovách, do ktorých vkladá svoje myšlienky, môžeme nájsť veľkú podobnosť s aktuálny pápežom Františkom, ktorého niektorí súčasní talianski novinári neváhajú opisovať ako druhého „dobrého pápeža“.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára