štvrtok 23. mája 2013

Pápež sa modlí o odvahu pre tých, ktorí v Číne hovoria o Ježišovi

V piatok 24. mája si Cirkev pripomína liturgickú spomienku Panny Márie Pomocnice kresťanov, ktorú si zvlášť uctievajú čínski kresťania v sanktuáriu Sheshan v Šanghaji. Túto spojitosť už dávnejšie začal pripomínať dnes emeritný pápež Benedikt XVI., ktorý aj chcel, aby sa 24. máj stal dňom modlitieb za Cirkev v Číne.

Pápež František nezabudol na generálnej audiencii v stredu 22. mája túto súvislosť pripomenúť, keď povedal:

„Pozývam všetkých katolíkov na svete, aby sa zjednotili v modlitbe spolu s bratmi a sestrami, ktorí žijú v Číne, aby im Boh daroval milosť pokorne a s radosťou ohlasovať umučeného a vzkrieseného Krista, aby ostali verní svojej Cirkvi a nástupcovi sv. Petra a aby v každodennom živote slúžili svojej vlasti a spoluobčanom v súlade s vierou, ktorú vyznávajú.“

Výzva Svätého Otca, biskupa Cirkvi v Ríme, ktorá predsedá v láske, patrí všetkým katolíkom a zároveň je povzbudením pre tých, ktorí žijú v miliardovej Číne. Ohlasovanie Krista a vernosť „svojej Cirkvi a nástupcovi sv. Petra“ pomenoval pápež František ako milosť, ktorú môže Boh darovať, keď sa veriaci zjednotia v modlitbe.

Výzva obsahuje aj ten podstatný rozmer viery, ktorým je prax lásky, služby spoločenstvo, v ktorom katolíci žijú. Svätý Otec podčiarkol každodennosť tejto služby spoločenstvo, ktoré je označené ako vlasť, a blížnym, ktorí sú pomenovaní civilným jazykom spoluobčania.

A pápež na záver tejto svoje výzvy doplnil modlitbu. Prosil aj o to, aby sa tamojší katolíci nebáli hovoriť o Ježišovi pred svetom a o svete Ježišovi:

„Slovami modlitby k Panne Márii zo Sheshanu chcem spolu s vami prosiť: ‚Naša Pani zo Sheshanu, podporuj všetkých tých, ktorí v Číne, uprostred každodenných starostí, stále veria, dúfajú a milujú, aby sa nikdy nebáli hovoriť o Ježišovi pred svetom a o svete Ježišovi‛. Najvernejšia Panna Mária, podporuj čínskych katolíkov, daj, aby sa ich neľahké úsilie stávalo stále cennejším v Pánových očiach a aby rástla láska a účasť Cirkvi v Číne na putovaní univerzálnej Cirkvi.“



Zväčšiť mapu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára