pondelok 4. marca 2013

Ako hľadajú pápeža kardináli z USA

Pri nedeľnej omši pre novinárov v Uhorskej kaplnke v kryptách Baziliky sv. Petra kardinál Timothy Dolan, arcibiskup New Yorku, povedal prítomným, že slávenie eucharistie je to najdôležitejšie pre život veriacich. A aj pred konkláve – voľbou pápeža – sa Cirkev predovšetkým modlí.

No jednou z podstatných praktických vecí, aj pre 11 kardinálov voliteľov z USA, je, aby sa kardináli medzi sebou dobre poznali. Slúžia im k tomu stretnutia pred konkláve, tzv. generálne kongregácie, no aj knihy, či internet.

kardinál O'Malley z Bostonu
Kardináli z USA bývajú v Ríme v Severoamerickom kolégiu. Čas prípravy trávia modlitbou, čítaním a stretnutiami. Ak by sa pri voľbe pápeža prihliadalo na „tímovosť“, USA by vyhralo. Nielen preto, že sú v konkláve po Talianoch druhou najpočetnejšou skupinou, ale aj preto, že asi nik iní ako oni pritiahol do Ríma aj celý komunikačný tím, aby pokrýval mediálne konkláve a účasť amerických kardinálov na ňom. Transparentnosť a komunikatívnosť je pre nich veľkou hodnotou.

Už vo štvrtok 28. februára večer, keď začalo Sede Vacante, traja kardináli z USA vystúpili pred médiá a odpovedali na otázky o tom, aký by mal byť budúci pápež a ako sa oni pripravujú na voľbu.

Okrem kardinálov DiNarda z Houstonu a O'Malleya z Bostonu, jedného spomedzi papabili, bol s nimi aj kardinál Francis George z Chicaga. Ten sa nebál povedať: „Na rozdiel od roku 2005, tentoraz zoznamy papabili, ktoré kolujú v médiách, nie sú postavené vo vzduchu. Teraz skôr hovoríme niečo ako: Áno, to je rozumný tip. Takže, už ste urobili peknú prácu pre nás. Thank you.“

Ako teda vyzerá príprava jedenástich kardinálov z USA na konkláve? Veľa čítajú o iných kardináloch, knihy ale aj internet, vysvetlil bostonský kardinál O'Malley. Rozprávajú sa medzi sebou, kladú si otázky – ako by ten ktorý kardinál reagoval v tej či onej situácii, aký typ osoby je ten či onen – a uvažujú o tom a potom sa nad tým všetkým modlia, aby rozpoznali a identifikovali jedno alebo viac mien, doplnil kardinál George.

Podľa kardinála DiNarda, ktorý rovnako ako kardinál O'Malley prvý raz vstúpi do konkláve, bude diskusia a spoznávanie sa prebiehať najmä počas generálnych kongregácií. Tam sa rozvinú aj úvahy o skutočných potrebách Cirkvi. „Pre viac než polovicu z nás je to po prvý raz... Myslím, že počúvať hlasy z iných strán sveta bude pre mňa veľmi užitočné,“ dopĺňa kardinál O'Malley.

Materiál použitý z vaticaninsider.it

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára